Download GRO

Laatste versie: GRO 2025 

GRO 2025 is het resultaat van een samenwerking tussen het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest. De ontwikkeling van deze gemeenschappelijke versie was een gelegenheid om de vorige versie (GRO 2020.3) te evalueren en te verbeteren, de definitie van duurzaam bouwen te harmoniseren en de uitrol van de tool op het volledige Belgische grondgebied voor te bereiden, en daarnaast ook aangepaste criteria specifiek aan elk gewest op te nemen. 

GRO 2025 in zijn geheel in een zipfile 

De aparte bundels

Gebruikershandleiding 

 

In deze handleiding worden de context, de structuur en de werking van GRO uitgelegd. Deze gebruikershandleiding is een leidraad die de opdrachtgevers en de ontwerpteams helpt om GRO in elke stap optimaal te gebruiken.  

Snelstartgids 

 

Het document Quickstart bevat een versiegeschiedenis van de tool en een samenvatting van de documenten waaruit de tool bestaat, om de navigatie te vergemakkelijken.  

Overzichtsfile

 

Het project wordt gevolgd met behulp van een Excel-bestand Level 1-2 Overzichtsfile dat alle criteria en thema’s opsomt. U kunt de prestatieniveaus (LEVEL 1 en LEVEL 2) specificeren naarmate het project vordert, en u kunt ook de bewijzen verifiëren. 

Level 0 

 

Het document LEVEL 0 Contextanalyse geeft gedetailleerd uitleg over alle thema’s die in de analyse van de site aan bod komen. Het Excel-bestand LEVEL 0 Contextanalyse maakt een analyse mogelijk van uw site (en desgevallend van een bestaand gebouw).  

Level 1 et 2


Het document LEVEL 1-2 verzamelt voor elk van de acht thema’s gedetailleerde uitleg over de criteria, de eisen, de evaluatie en de vereiste bewijzen.  

 

Het Excel-bestand Level 1 Concept wordt gebruikt om de voor het project specifieke ambities en maatregelen te definiëren, per criterium en per thema, vanaf de eerste schets.  

 

Het Excel-bestand Level 2 bevat voor elk thema de rekenbladen en de checklists die nodig zijn om het prestatieniveau voor elk criterium van het thema te bepalen.  

Climate Responsive Design
(CRD)

Energie  
(ENE)  

Gezond gebouw
(HEA)

Maatschappelijke en functionele kwaliteiten
(SOC)

Circulair bouwen 
(CIRC)  

Beheer en onderhoud 
(LCC)  

Omgeving 
(ECO) 

Water 
(WAT)  

Invloedmatrix 

 

De invloedmatrix toont de mogelijke interacties tussen de criteria en helpt om potentiële conflicten of vormen van synergie te identificeren.  

Vergelijking GRO 2025 met versie 2020.3 

GRO 2020.3

Deze vierde versie van de duurzaamheidsmeter GRO werd ontwikkeld door Het Facilitair Bedrijf, een agentschap van de Vlaamse overheid. Deze versie is nog steeds van toepassing en relevant voor lopende projecten en projecten waarbij al begonnen is met het gebruik van GRO 2020.3.  

Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest kunnen de volgende criteria als inspiratie dienen om de duurzaamheid van gebouwen te verbeteren, maar de huidige versie van deze criteria is soms niet verenigbaar met de geldende gewestelijke milieuregelgeving, -strategieën of -beleidslijnen.  

 

Deze onverenigbaarheid is weggewerkt in de versie GRO 2025. 

  • MOB1– Met het openbaar vervoer
    MOB4 – Met de auto of de motorfiets
    MA1 – Ruimtelijke kwaliteit
    MA2 – Bodem – en ruimtegebruik
    MIL1 – Overstromingsrisico
    MIL3 – Buitengeluid
    SOC1 – Erfgoedwaarde
    SOC3 – Integrale toegankelijkheid
  • ENE1 – Energieprestatie
    ENE2 – Hernieuwbare energieën
    MAT1 – Behoud van de grondstoffen
    WAT2 – Waterhergebruik
    WAT3 – Waterafvoer
    OMG3 – Werfbeheer
    TOE1 – Circulair en toekomstgericht ontwerpen

Het geheel in een zip-file

De aparte bundels

Gebruikershandleiding

Deze handleiding geeft de achtergrond, de opbouw en de werking van GRO weer. Het hoofdstuk ‘GRO op maat maken’ geeft weer hoe men als opdrachtgever met dit instrument aan de slag kan gaan.

Overzichtfiles

Er zijn twee types overzichtsfiles, één voor het gebouw en één voor de site. Hierin wordt de selectie van criteria en de minimale prestatieniveaus bepaald en doorheen een project opgevolgd. Van de overzichtsfile voor gebouwen bestaan er twee versies:

  • klassieke procedures
    (Offertefase, Voorontwerp, Definitief Ontwerp, Aanbestedingsdossier, Voorlopige en Definitieve oplevering)

  • geïntegreerde opdrachten
    (Offertefase, 1e toetsmoment, 2e toetsmoment, Voorlopige en Definitieve oplevering)

Criteria

 

GRO omvat een pool van kwantitatieve en kwalitatieve criteria onderverdeeld in drie categorieën: PEOPLE, PLANET EN PROFIT. Hieruit worden alle criteria geselecteerd, die van toepassing zijn en een raakvlak met de opdracht hebben. Er is een aparte set van criteria om de kwaliteit van de site te beoordelen.

Bijlagen Checklists Rekenbladen

 

Verschillende criteria van GRO bevatten checklists of rekenbladen als bijlage. Alle bijlagen en de BIN Toepassingsmatrix bevinden zich in deze map.

Wijzigingen t.o.v. versie 2020

Vorige versies

De oude versies van GRO kunt u hier ter informatie downloaden: